ONTDEK ONZE PROJECTEN

ONTDEK ONZE PROJECTEN

Door middel van een grote variëteit aan projecten werken we aan de toekomst van de Kennisregio aan Zee. Ontdek hieronden waar we ons allemaal mee bezig houden.

Missie 2070

De missie van de Kennisregio aan Zee: laat de economie bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen; waar schaarse ruimte onze kennis en praktijk uitdaagt tot innovatieve oplossingen voor een veilige, gezonde en inclusieve leefomgeving. De samenwerking heeft tot doel bouwstenen te ontwikkelen voor een toekomstperspectief dat richting geeft aan de maatschappelijke en ruimtelijk-economische regionale ontwikkeling; een verbindend verhaal dat de organisaties aanzet tot langdurige samenwerking als basis voor een duurzame kennisecologie en brede welvaart.

Maar hoe zit het kennisecosysteem van de Kennisregio aan Zee eigenlijk precies ruimtelijk in elkaar? En welke ruimtelijke condities zijn aanwezig en moeten verder ontwikkeld worden op de schaal van de regio? En wat betekent dit voor innovatiedistricten in bijv. Delft, Den Haag, Leiden en Zoetermeer? Hoe zit het met de regionale samenhang, diversiteit en complementariteit en waar zitten mogelijkheden voor verbetering? Hoe kan het landschap dienen als basis voor klimaat-adaptief en natuur-inclusieve ruimtelijke ontwikkeling gerelateerd aan bijvoorbeeld woningbouwopgave? Ondanks dat we hier nog niet alle antwoorden op hebben kunnen we wel een aantal ruimtelijke voorwaarden benoemen die de Kennisregio aan Zee 2070 productiever, sociaal en ecologisch inclusiever en toekomstbestendig maken; en slimme groei op de juiste plekken faciliteren.

Deze publicatie beoogt een aantal ruimtelijke bouwstenen te benoemen en uit te werken in een regionaal ruimtelijk-economisch perspectief. Het natuurlijke landschap en de stedelijke context zijn de basis voor een duurzame kennisecologie en brede welvaart op de lange termijn. Centraal staat een eerste ruimtelijke verkenning, een regionaal ontwerp waarin wonen, mobiliteit, economie, water, natuur en landschap integraal bekeken zijn. Dit lange termijn perspectief maakt het mogelijk middels backcasting terug te redeneren met welke strategische regionale projecten morgen begonnen kan worden. Een aantal verdiepende essays geven inzicht in hoe stad en landschap als condities dienen voor ruimtelijk-economische ontwikkeling van de Zuid-Hollandse kustregio.

Missie 2070 is samengesteld door dr. Steffen Nijhuis van de TU Delft, met bijdragen van OKRA landschapsarchitecten, Atlas Research, Global Institute on Innovation Districts.

PPS-project
Brede samenwerking voor klimaatadaptatie in de Kennisregio aan Zee; uitwerken van Toekomstbeelden over Nature Based Solutions samen met jongeren

De jeugd wordt opgezadeld met de effecten van klimaatverandering. Zij staan echter aan de zijlijn wanneer het gaat om de grote belangrijke beslissingen over de toekomstige ontwikkeling van de gebieden waar zij wonen. Bij Kennisregio aan Zee is dit niet langer zo! Kennisregio aan Zee is een samenwerking tussen lokale partners en kennisinstellingen in de regio Den Haag, Leiden, Zoetermeer, en Delft. Samen hebben zij een op natuur gebaseerd Toekomstbeeld ontwikkeld voor 2070. Groen speelt een belangrijke rol bij klimaatadaptatie, gezondheid en brede welvaart, drie grote uitdagingen in deze regio.

Dit project richt zich op het verkennen, ontwikkelen en inzetten van nieuwe methoden en processen om de jeugd meer te betrekken bij de verdere uitwerking en concretisering van de ontworpen Toekomstbeelden van Kennisregio aan Zee. Zo worden de nature based solutions geconcretiseerd. We richten ons vooral op de opgaven binnen de deelgebieden Kust en Duinen en de Groene Stad vanuit de opgaven van zeespiegelstijging, droogte, hittestress, extreme weersomstandigheden, verzilting en waterveiligheid. Dit project kijkt ook naar hoe de betrokkenheid van jongeren ingebed kan worden in de partnersamenwerking van Kennisregio aan Zee opdat jongeren ook over de lange termijn mee kunnen sturen en werken. Centraal in onze aanpak staan expositie, dialoog, co-creatie en sociale media. Het project is tot stand gekomen uit de grote vraag naar meer inclusiviteit van jongeren bij regionale transformatie richting klimaatadaptatie. Kennisontwikkeling en onderzoek zijn nodig om de processen en methoden voor jongeren betrokkenheid en zogenaamde ‘collaborative governance’ vormt te geven. Dit project is transdisicplinair, wat wil zeggen dat wetenschap nauw samenwerkt met overheid en maatschappij om een antwoord te vinden op de centrale vraag. Waarom de focus op jeugd als vliegwiel voor regionale transformatie op basis van nature based solutions?    

  1. De jongeren zijn degenen die het meeste last zullen ervaren van klimaatverandering wanneer er niets, of niet voldoende gebeurt om die impacts te beperken. Echter, zij worden nu niet betrokken in besluitvormingsprocessen.

  2. Wanneer jongeren betrokken worden bij het vaststellen en uitwerken van de Toekomstbeelden en innovatieopgaven, zullen zij zich sterker verbonden voelen bij de omgeving . Dit kan er toe bijdragen dat zij er willen blijven wonen. Dit komt de toekomst van de regio ten goede.

  3. De stem van jongeren kan een sneeuwbaleffect hebben binnen de samenleving en zal helpen om de bredere bevolking te motiveren om meer te doen met nature based solutions. 

 Dit project wordt dan ook gezien als een eerste stap in een langer durende sociale transformatie..

Aanvrager: Staatsbosbeheer ‘Groene metropolen‘
Onderzoeksinstelling: Wageningen Research (WUR)
Stuurgroep: Museon-Omniversum, Nationaal Park Hollandse Duinen, Kennisregio aan Zee, Green cities WUR, Groene Metropolen SBB, Economic board Zuid-Holland.

PPS-project
Perspectief voor de landbouw in een toekomstbestendig metropolitaan poldergebied

Met klimaatveranderingen wordt het warmer, natter en droger en de zeespiegel stijgt. Dit gegeven maakt het noodzakelijk voor agrarische bedrijven om adaptatiestrategieën te ontwikkelen. Dit geldt ook voor andere partijen die zich bezighouden met landbouwgrond, zoals waterschappen, gemeenten, burgers en maatschappelijke organisaties. Dit krijgt extra dynamiek wanneer landbouwgrond in een stedelijke omgeving gelegen is. Het verbinden van het stedelijke en landelijke perspectief biedt de mogelijkheid om tot maatschappelijk en bedrijfseconomisch verdienvermogen te komen voor allerhande oplossingen en innovaties rondom klimaatadaptatie, gebiedsgerichte aankomsten en de agrarische bedrijfsvoering. Het maakt daarbij veel uit over welk gebied het gaat en in welk proces er aan deze opgaven gewerkt wordt. In dit PPS-project wordt daarom gefocust op een concreet gebied en op de visievormende trajecten en innovatiesporen in de regionale praktijk, waarmee we in feite een veldlaboratorium of een innovatiepijplijn opzetten voor Nederland als geheel en specifiek voor landbouw nabij de stad in Laag-Nederland.

Het PPS-voorstel ‘Perspectief voor de landbouw in een toekomstbestendig metropolitaan poldergebied’ zal in een gebiedsgericht samenwerkingsproces een ontwikkelperspectief en pilots uitwerken in het licht van klimaatverandering en een stedelijke omgeving voor het gebied en de agrarische sector in het ‘Land van Wijk en Wouden’. Het gebied wordt geconfronteerd met tal van opgaven die samenhangen met klimaatverandering. Het ruimte bieden aan natuurlijke processen biedt naar verwachting dit toekomstperspectief, zoals in de ‘Kennisregio aan Zee 2070’ is uitgewerkt voor het gebied. Welk perspectief is er voor opties zoals kringlooplandbouw, nieuwe teelten, duurzame energie, waterberging, koolstofvastlegging, nieuwe bossen, recreatief medegebruik en wonen? In het project identificeren we nieuwe ontwikkelingsrichtingen die zowel fysiek, sociaal en economisch weerbaar zijn tegen klimaatverandering.

De hoofddoelstelling van dit PPS-voorstel is om toekomst- en praktijkgericht te concretiseren welk perspectief er voor het agrarisch gebied nabij stedelijk gebied is en welke ontwikkelingsmogelijkheden kunnen worden gecreëerd rondom het produceren van maatschappelijk waarde. In samenhang met de hoofddoelstelling wordt ook het initiëren van concrete activiteit in het gebied in de nabije toekomst (5 jaar) nagestreefd, alsmede de doorwerking van de resultaten naar vergelijkbare landbouwgebieden binnen Laag Nederland, in het bijzonder agrarisch gebied in een metropolitane omgeving, en wat geleerd kan worden van dit gebiedsgerichte exploratieproces naar ontwikkelingsperspectief via maatschappelijke waardecreatie door de landbouw.

Deelnemers: Stichting Natuur- en Milieufederatie, Zuid-Holland, Gemeente Zoetermeer namens Kennisregio aan Zee, Hoogheemraadschap van Rijnland, Coöperatieve Rabobank U.A., Topsurf Nederland BV, Stichting Wageningen Research, Wageningen Environmental Research